Bilinç Bulanıklığı (Konfüzyon) Nedir?

--

Bilinç Bulanıklığı (Konfüzyon) Nedir?

Bilinç Bulanıklığı (Konfüzyon) Nedir?
Bilinç bulanıklığı (konfüzyon), uyanıklık korunduğu halde bir şaşkınlık, zihnin tam açık olamaması, olay­ları tam olarak kavrayamama, çevreyi tam ve doğru olarak algılayamama halidir. Has­ta ayaktadır, gezmekte, konuşmaktadır ama bu sırada yer, zaman ve kişi algılamala­rı bozulmuştur. Yani hasta tam olarak nere­de olduğunu, içinde bulunulan zamanı, çevresindeki kişileri tam olarak, ayrıntısıyla bilemez. Örneğin, yılı, ayı bilebilir ama gü­nü saati bilemeyebilir. Bulunduğu şehri bi­lebilir de, hastanede olduğunu bilemeyebi­lir, yakın tanıdıklarını tanımayabilir.
Nedenleri, risk faktörleri:
Bilinç bulanıklı­ğı, bir hastalık değil, beyinin tamamı ve/ve­ya beyin sapı denilen bölgesinin, hafif şid­detteki, anatomik veya işlevsel bozukluğu­na yol açan birçok hastalığında görülebile­cek bir belirtidir. Bu durum bazen tama­men normal kişilerde bazı durumlarda orta­ya çıkabileceği gibi, beyni doğrudan veya dolaylı olarak etkileyen birçok hastalık du­rumu, bazı İlaçlar ve zehirlenmeler nede­niyle de ortaya çıkabilir. Uykudan uyandı­ğımızda, tamamen kendimize geldiğimiz ana kadar çok kısa bir süre, bilinç bulanık­lığı halini veya akşamüstü uykularından sonra uyandığımızda kısa bir süre şaşkınlık, zamanı tam değerlendirememe halini bir­çoğumuz yaşamışızdır. Bu bir konfüzyon halidir. Bilinç bulanıklığı, birçok durumda ise beyni ilgilendiren bir hastalık durumun­da veya bir hastalığın habercisi olarak orta­ya çıkabilir.
Bilinç bulanıklığı (konfüzyon) yapan durumlar:
  • Bazı ilaç ve toksik maddeler,
  • al­kol,
  • oksijen azlığı,
  • kan şekerinin yükselme­si veya düşmesi,
  • kafa darbeleri,
  • migren krizleri öncesinde,
  • bazı tip epilepsi (sara) nöbetleri sırasında veya sonrasında,
  • kafa darbelerinden sonra,
  • kafa darbelerini taki­ben oluşan beyin zarı veya beyin kanamala­rı,
  • uzun süreli yüksek tansiyonun beyinde yaptığı bozukluklar (hipertansif ensefalo-pati), beyin tümörleri,
  • beyin damar hasta­lıkları,
  • kan basıncı düşmeleri,
  • kalp hızının aşın artması veya azalması,
  • alışkanlık yapan maddelerin ani kesilmesi (genellikle geçici olarak, nadiren kalıcı olarak)
Tanı:
Görüldüğü gibi konfüzyonun çok de­ğişik nedenleri vardır. Böyle bir durumda konfüzyona sebep olan şeyin araştırılması için ilgili bir doktorun (bu çoğunlukla nö­roloji uzmanı, veya dahiliyenöroşirurjiuz­manı) gerekli araştırmayı yapması lazımdır.
Yapılması gereken incelemeler;
  • kan şekeri glikoz
  • böbrek fonksiyon testleri 
  • karaciğer fonksi­yon testleri 
  • elektrolitler,
  • tiroit fonksiyon testleri,
  • kan oksijen ve karbondioksit ba­sıncı,
  • elektroensefalografi,
  • beynin manye­tik rezonans (veya bilgisayarlı tomografi)
  • Bazen, beyin-omurilik sı­vısı alınması,
  • bir çok durumda ise elektro­kardİyografİ,
  • akciğer grafîsi gerekebilir.
Bilinç bulanıklığının özgün bir te­davisi yoktur. Tedavinin esası, bilinç bula­nıklığını yapan nedenin bulunduktan sonra bunun tedavi edilmesine dayanır. Neden bulununcaya kadar ise hastanın solunum, kan basıncı gibi hayati fonksiyonlarını, kan şekeri ve elektrolitlerini normal sınırlarda tutacak tedbirler alınmalı, bunlara yönelik tedaviler planlanmalıdır. Hastanın yanlış al­gılama ve değerlendirmelerden doğabile­cek panik ve heyecanı önlenilmeye çalışıl­malıdır.

KABIZLIK NASIL GEÇER KABIZLIK İÇİN AHMET MARANKİ ŞİFALI BİTKİLER

kabızlık için şifalı bitkiler
Pırasa, erik, kiraz, üzüm, zeytinyağı ve şalgam kabızlığa iyi gelir. Elma yemeklerden önce yenilince kabızlığı giderir. Erik'in kurutulmuşu kabızlığa karşı iyi bir ilaçtır. Erikleri akşamdan ıslatıp sabah aç karnına yemek, üzerine de suyunu içmek yararlı olur. Fesleğen tohumları kaynatılarak içilirse kabızlığa iyi gelir. Frenk üzümü yapraklarından yapılan çay kabızlığa iyi gelir. Gül yapraklarının dip kısmı kesilmeden reçel yapılırsa kabızlığa iyi gelir. Ispanak hazmı kolaylaştırır, kabızlığı önler. Keten, bağırsak cidarına etki ederek sindirimi hızlandırır. Bu nedenle son derece etkili ve sağlıklı bir müshil ilacıdır. Vücutta herhangi bir tahribat yapmadan kabızlığı önler.
Taze incir kabızlığı giderir. Kuru incirler akşamdan suya konup yumuşatılarak sabahleyin aç karnına yenirse bağırsakların faaliyetini arttırır. kabızlık önlenebilir.

KABIZLIK İÇİN BİTKİSEL ÇÖZÜM
Prof. Dr. Ahmet Maranki kabızlık için bitkisel tedavi yolları ve formülleri.
1) 1 bardak suyun içine 10 gram kadar ufalanmış taze keçiboynuzu meyvesi atılır. Keçiboynuzu bitkisi 10 dakika kaynatılır ve ılıdıktan sonra içilir. Bu kürden günde 3 bardak içilir.
2) Kabızlığa iyi gelen bitkiler arasında kuru üzüm de bulunmaktadır. 1 bardak kaynar durumdaki suyun içine 10 gram kuru üzüm ilave edilip 10 dakika kaynatılır. Kabızlık için bitkisel çözüm sağlayan bu üzüm küründen her gün 3 bardak içilmelidir.
3) Kabızlık için lahana kürü: Lahana yaprakları sıkılarak suyu çıkarılır ve bu lahana suyundan sabah aç karnına, öğleyin ve gece yatmadan evvel birer bardak içilir.
4) Bir başka lahana kürü ise şöyle hazırlanır: 10 adet lahana yaprağı kaynatılır ve ılıyan suyundan günde 2-3 bardak kadar içilir.
5) Kabızlık tedavisi için papatya kürü: Yarım litre suyun içine 3 tatlı kaşığı kadar çayır papatyası atılır ve 8 saat bekletilir. Hazırlanan kür aynı gün içilerek tüketilir.
6) Prof. Dr. Ahmet Maranki 15 tane gül yaprağının uygun miktardaki suyun içinde haşlanıp tatlandırıldıktan sonra içilmesinin de kabızlığa yararlı olduğunu söylemektedir.

saç uzatmanın yolları,saç nasıl hızlı uzar


saç uzatmanın doğal yolları
Saç köklerimiz saç tellerine hayat veren organlarımızdır. Saç köklerimiz normal koşullarda saç tellerine yeni kısımlar ekleyerek saçları uzatırlar. Günümüzde saç yapımını hızlandıracak bir çözüm henüz bilinmemektedir.
Bazı ilaçların kullanımı, beslenme bozuklukları stres gibi faktörlere bağlı olarak saç uzamasında yavaşlama olasıdır. Saç köklerinin beslenmesini bozan durumlarda da saç uzaması yavaşlar. Sigara yine damarları büzücü etkisi ile kan dolaşımını bozan ve besinlerin, oksijenin hücrelere ulaşımını engelleyen bir faktördür. Dikkat edilecek olursa saç uzamasını olumsuz yönde etkileyen faktörler yaşantımızda sık karşılaştığımız faktörler.
Saçlarının hızlı uzamasını isteyen kişileri de etkileyen faktörlerdir. Saç yapımı ile ilgili olarak bazı vitaminlerin önemli olduğu günümüzde biliniyor. Ancak bu vitamin ve mineraller günlük beslenmemiz yolu ile zaten alınan vitaminlerdir. Zaman zaman takviye olarak bu tip vitaminlerden almak eksiklik varsa düzeltir.
Saçların uzamasını hızlandırmak için yapılacak en iyi şey saçların uzamasını azaltan faktörler ile savaşmaktır.
Sağlıklı beslenme, özellikle sebze ve meyvelerin ağırlıklı olduğu beslenme tarzları, bol su içmek, düzenli ve yeterli uyku çok önemlidir. Stres yine salgılattığı adrenalin gibi hormonlar yolu ile damarlarda daralmaya yol açar ve saç köklerinde beslenmeyi bozar. Stresi düşürecek önlemlerde saç uzaması açısından önemlidir. Sigara içerdiği nikotin ve karbonmonoksit gazı ile olumsuz etkileri olan bir faktördür. Saçınızın biraz daha hızlı uzamasını istiyorsanız sigarayı azaltıcaksınız.
Nikotin damarları daraltırken, karbonmonoksit gazı kanda oksijen taşınmasını bozarak hücre beslenmesini bozarlar. Yeterli besin ve oksijen alamayan saç köklerinin normal üretimlerini yapması zordur. Saç derisine uygulanacak sıcak havlular, hafif masajlar bu bölgede dolaşımı arttıracak ve saç köklerinin normal beslenmesini sağlayacaktır