ANTİBOYİTİK ZARARLI MI?, ANTİBİYOTİK KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER


          Antibiyotikler doktor onayı olmadan içilmemeli. Çünkü yarardan çok zarar sağlayabilirler. Dahiliye Uzmanı Dr. Deniz Hızlıbacak  antibiyotiklerin yararlarını ve zararlarını anlattı.
Antibiyotik; mikrobik enfeksiyon, solunum, idrar yolları ve yumurtalık iltihapları, anjin, prostat ve hatta tüberküloz, difteri ve tifo gibi çok ciddi hastalıkların tedavisinde hayat kurtaran, mucizevi bir ilaçtır. Günümüzde yüzlerce antibiyotik çeşidi bulunuyor. Olumlu etkisi tedaviye başladıktan birkaç gün içerisinde kendini gösterir. Yine de kullanılıp kullanılmamasına ancak bir doktorun karar vermesi gerekir.
Günümüzde en sık yapılan hata, en ufak bir rahatsızlıkta, örneğin grip, üşütme gibi hastalıklarda bile doktora danışmadan bu ilaca başvurulmasıdır. Oysa antibiyotiğin gelişigüzel keyfi olarak alınması çok yanlıştır.
Antibiyotik zararlı olabilir
Başka ilaçlarla birlikte kullanıldığında antibiyotiğin etkisi azalabilir veya kötü sonuçlar doğurabilir. Hamile ve emziren anneler için en uygun antibiyotiğe de hekim karar vermelidir. İlacın doktorun belirttiği doz ve aralıklarda içilmesi, tedavinin başarılı olması açısından çok önemli.
Bazı gıdalar ilacın etkisini azaltıyor
Tetrasiklin grubundaki geniş spektrumlu bakterilerin çoğalmasını durduran bazı burun, boğaz, kulak antibiyotiklerinin süt ve süt ürünleri gibi kalsiyum içeren gıdalarla birlikte alınmaları sakıncalı. Çünkü midede birleşen tetrasiklin ve kalsiyum pıhtılaşma yapabiliyor ve böylece oluşan kütleler bağırsaktan kana geçemiyor. Sonuç: İlaç bağırsakta kalıyor. Yani ilaç etki edemeden bağırsakta emiliyor. Öneri: Tetrasiklin grubundan antibiyotik almadan önce ve aldıktan sonraki 2 saat içerisinde süt, yoğurt, kaymak, peynir ve kaşar yenmemeli.
Antibiyotik kullanırken nelere dikkat etmeli?
• Antibiyotik kullanırken güneş ve solaryumdan uzak durun. Çünkü vücut UV ışınlarına karşı hassaslaşır.
• Antibiyotik bağırsaklara zarar verebilir. Tetrasiklin grubundakiler hariç, diğerlerinin alımı süresince bol bol yoğurt yemeye çalışın. Yoğurttaki süt asidi bakterileri bağırsakları korur.
• Faydasını görebilmeniz için, ilacınızı tam zamanında ve doktorunuzun belirttiği süre boyunca alın.

Antibiyotik Zararları nelerdir? Antibiyotik zararlı mıdır? Antibiyotik ilaçları kullanmalı mıyız?

Otuz yıldır, doktorların gözde ilacı olan antibiyotikler eski güçlerini yitirmeye, başlamıştır. Pek çok hastalığa karşı etkin artık, bakterileri eskisi gibi kolayca yok etmektedir. Çünkü bakteriler, doktorların bu çok etkili silahına karşı kendi savunma sistemini kurmuştur.
Sorun öylesine büyük bir önem kazanır ki, pek çok ülke, önde gelen uzmanlarını seferber ederek, bu duruma bir çözüm aramaya koyulmuştur.
Fransız Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırma Enstitüsü, labo­ratuarlarını bu tür çatışmalara açmış, öte yandan ilâç sanayii de bu seferberliğe bir milyon franklık bir yardımla katılmıştır.
Bu arada Paris’teki Sainte-Anne hastanesinde geçen bir olayı da gözle önüne sermek yerinde .olur.
Martine adındaki 25 yaşındaki bir kadın, hamileliğinin 3 üncü ayında geçirdiği bir beyin kanaması nedeni ile ameliya­ta alınmış ve başarılı bir biçimde ameliyat edilmiştir.
Hasta “ameliyat sonrasında aniden ateşienmiştir. Kendisi­ne yüksek dozlarda antibiyotik verildiği halde hiçbir sonuç alınamamış ve ateş düşürülememiştir.
Günümüzde, çok başarılı geçen ameliyatlardan sonra da­hi hastaların yüzde onu, antibiyotiklere karşı direnç gösteren bir enfeksiyona uğramaktadır.
Bu tür yüz olaydan biri de ölümle sonuçlanmaktadır. Bu yüzden antibiyotiklere karşı direnç gösteren bu enfeksiyon hastanelerin korkulu rüyası haline gelmiştir.
Antibiyotiklere duyulan güvenin sarsılması, bu ilâçlarıri, birkaç kez ölüme yol açması ile başlamıştır. Nitekim antibiyotikler allerjik şok sonucu, çok seyrekte olsa ölüme neden ola­bilmektedir.
Ancak antiboyotiklerin en büyük sakıncası dozunun gide­rek artırılması zorunluğudur.
örneğin bazı hastalıkları yenmek için gerekli olan doz, üç katı, beş katı, hatta elli kat artmıştır. Yine diğer bazı hastalık­larda ise antibiyotikler artık tedavi için yetersiz kalmakta ise hastanın antibiyotik dozajı oldukça fazla olmuş ve gereken il­giyi bir amblansla hastaneye başvurması .gerekmektedir. Gi­derken de bir bileğinden bir kumaş parçası ile sıkılmalıdır.
Bu durumu doktorlar, alkoliklerle esrarkeşlerin durumu­na benzetmektedir.
Sarhoş olmak için alınması gereken miktar daima artmak­tadır. Bu bir kısır döngüdür. Alınan antibiyotiğin dozu artırıl­dıkça bakterilerin direnci. de artmaktadır.
Antibiyotikler otuz yıldır en gözde ilaç olarak kullanıl­maktadır.. Ne var ki eskiden bu ilaç sadece çok ciddi durum­larda kullanılırken, şimdi gerekli gereksiz her zaman alınma­ya başlanmıştır.
Bugün de 2000 kadar ilacın içinde antibiyotik vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder