AT.KESTANESİ.FAYDALARI



     Aslında hepimiz bu ağacı farkında olarak yada olmayarak parklarda bahçelerde ve piknik alanlarında görmüşüzdür. İnsanların çoğu at kestanesini görür ve hiç yararı olmayan bir bitki sanarak yoluna devam edebilir. Oysa at kestanesi eczacılıkta şifa verici olarak kullanılır.At kestanesi neye iyi gelir diyebilme ihtimaliniz yok her hastalığa neredeyse deva niteliğinde bir bitkidir. Kabızlık için birebir  ve ateş düşürücüdür ve basura da faydası vardır.


Kuilanım yeri ve şekli:

*  Sıtma ve romatizmaya karşı, bir miktar tohum toz haline getirilir. Sabah ve akşam birer kahve kaşığı yutulur.

* Romatizmaya karşı, bir şişeye at kestanesi çiçekleri konur, üzeri örtülecek şekilde zeytinyağı ilave edilir, uzun bir süre güneşte ağzı kapalı bir şekilde bekletilir, romatizmalı yerlere ovulur. At kestanesi meyvesinin ezerek yağı çıkarılır, romatizmalı yerler ovulur.
at_kestanesi


* sivilce tedavisi için,cilt at kestanesi tozu ile ovulur. Sinüzite karşı, burna enfiye gibi at kestanesi tozu çekilir.

*  Basur kanamalarına karşı, 100 gr. suya 4 – 5 gr. kestane konur, pişirilir. Sonra süzülür, günde üç bardak içilir; veya toz haline getirilir, günde 3 – 4 defa birer kahve kaşığı, su ile birlikte içilir.

*  Romatizma veya siyatik için, bir miktar kestane meyvesi toz haline getirilir. Balla karıştırılarak macun yapılır. Günde üç defa birer kahve kaşığı yenir; veya bir miktar kestane toz haline getirilir, üzeri tamamen örtülecek şekilde zeytinyağı + çörek otu yağı karışımıyla doldurulur. Üç hafta güneşte bekletilir, şikayet edilen yerler bu yağla ovulur.

*  Yüzde görünen ince kılcal damarlar, göz kenarlarındaki kırışıklıklar ve kuru cilt için, bir miktar at kestanesi ezilir, çıkarılan yağ okşayarak yüze sürülür.

at kestanesi at kestanesi resmi faydaları yararları*Atkestanesi çayı
Atkestanesi kabukları ağaçtan alınır. Küçük parçalara ayrılır. Bir yemek kaŞığı miktarın üzerine kaynar su dökülür. 10 dakika bekletildikten sonra içilir.
Bu çay vücudu soğuk algınlığına karŞı korur. Romatizma ve nevralji'ye karŞı son derece etkili bir devadır. Bu çay bronŞiti önler ve tedavi eder.
Atkestanesi banyosu
1 kg. Atkestanesi küçük, küçük kıyılır. Bir tencerede iyice kaynatıldıktan sonra banyo suyuna karıŞtırılır. Romatizmaya iyi gelir.
Atkestanesi kremi
Atkestanesi tozu zeytinyağı ile karıŞtırılarak krem haline getirilir. Bu krem vücuda sürüldüğünde vücudu güneŞ yanıklarından korur. Hiçbir yan tesiri olmayan cildi besleyen güzelleŞtiren bu ucuz kremi zannederim kıymetli okuyucularım da kimyevi ve senteti adi kremlere tercih edeceklerdir.
Atkestanesi merhemi
Taze atkestanesi çiçekleri toplanır. Bir kabın içine konur. Üzerleri kapanıncaya kadar alkol dökülür. 2 hafta boyunca güneŞte bırakılır. Elde edilen bu kıymetli merhem ağrıyan ve sızlayan romatizmalı mahallere oğuŞturularak sürüldüğünde ağrı ve sızıları dindirir. Uzun müddet devam edildiğinde romatizmayı tamamen ortadan kaldırır.


Damar büzücü ve kan dolaşımını düzenleyici, şişlik indirici, basur memelerini küçültücü, taş düşürücü, kanı dindirici, öksürük kesici, göğsü yumuşatıcı, romatizmayı giderici etkileri vardır.
Bu etkilerin çoğu, atkestanesinin bildik kestaneye benzeyen, ama onunla ilgisi olmayan sert, acı meyvelerinin haşlandığı suyunun içilmesiyle elde edilir.

50 gram ufalanmış kabuğun 1 litre (5 bardak) kaynar suda demlenmesiyle elde edilen çayın günde 2-3 kez birer bardak içilmesi de aynı etkiyi gösterir. Ayrıca sivilceler, basur memesi ve romatizma için hazırlanan su dışardan uygulanır. Sinüzit için de toz haline getirilmiş meyve burna çekilir. Son olarak, atkestanesi meyvelerinin çantada taşınması uğur sayılır.

1 yorum:

  1. verdiğiniz bilgiler için teşekkür eder sağlık ve esenlikler dilerim

    YanıtlaSil